HERBATA /MATCHA /WEBTEA

HERBATA /MATCHA /WEBTEA
Informacje o produkcie
Produkt tymczasowo niedostępny !

Zapytaj o dostępność



Ekologiczna Matcha Ceremonial klasy Premium.

 

Zielona sproszkowana japońska herbata. Matcha to sproszkowana zielona herbata najwyższej jakości używana w tradycyjnej ceremonii herbacianej - z racji swoich niezwykłych właściwości nazywana jest też królową wszystkich zielonych herbat. Herbata ta ma postać pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze.

Właściwości: Pijąc matchę spożywamy całe liście zielonej herbaty, w dodatku tej najwyższej jakości. Dostarczamy sobie w ten sposób znacznie więcej składników odżywczych (aminokwasów, witamin, minerałów oraz błonnika) niż podczas picia zwykłego naparu z liści zielonej herbaty. W matchy znajduje się bardzo dużo antyoksydantów zwanych polifenolami (szczególnie ważnym jest EGCG, Galusan epigallokatechiny zwiększający odporność).

Jeden kubek matchy jest równowartością 10 kubków zielonej herbaty. Dzięki temu ma ona działanie stabilizujące nastrój, zmniejszające stres i niepokój. Zawiera tak dużo kofeiny (teiny), że często nazywana jest „herbacianym espresso”.

Sposób przygotowania: Wsypać jedną saszetkę lub 0,5 łyżeczki proszku matcha (2 g) do miseczki, dodać 75 ml przegotowanej wody o temp. 80*C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez ok. 30 sek. lub wymieszać spieniaczem do mleka. Przed zmieszaniem z wodą warto przesiać proszek przez sitko. Przyrządzając matchę otrzymujemy piękny żywozielony napój z apetyczną pianką na powierzchn.

W prefekturze Kagoshima w Kiusiu duże plantacje herbaty znajdują się w pobliżu aktywnego wulkanu Sakurajima. To dzięki wulkanowi gleba jest bogata w minerały, a jej skład znacznie przyczynia się do niepowtarzalnego smaku uprawianych tutaj herbat. W dawnych czasach było niezbędne chronić drzewa przed popiołem wulkanicznym, więc wokół nich znajdowały się drobne sieci lub płótna. Zakurzone listki musiały zostać umyte po zbiorach, a ich jakość pogorszyła się. Wkrótce jednak hodowcy zauważyli, że zacienienie ma duży wpływ na spowolnienie wzrostu pąków. Mają wystarczająco dużo czasu, aby zintensyfikować swój smak i kolor. Dlatego technika pokrycia rozszerzyła się i została zastosowana specjalnie do tego celu. Zastosowanie sieci ma zatem kabusecha identyczne z gyokuro. Jednak w przeciwieństwie do niego kabusecha pozostanie w słabym świetle przez znacznie krótszy czas. Krzewy herbaciane są przykryte około tygodnia przed zebraniem pąków. Ponadto zaciemnienie nie jest tak intensywne. Płótna nie przepuszczają około 50% światła dziennego, podczas gdy o dachach ze słomy używanych w gyokur mówi się nawet do 90%. Powstała kabusecha zachowuje świeżość senchy, jednocześnie mając słodki dotyk gyokura. Unikając bezpośredniego światła słonecznego, listki uzyskują wyższą zawartość chlorofilu, a także aminokwasów z L-teaniną. Następnie następuje staranne i stosunkowo długie suszenie herbaty przez odparowanie, aby uniknąć fermentacji. Rezultatem są ciemnozielone i bardzo delikatne liście zawinięte do cienkich igiełek, które następnie pozostawia się na długi czas. To daje im wystarczająco dużo czasu na wymieszanie i dopracowanie smaków. Nic nie stoji już na przeszkodzie, aby cieszyć się z tej wyjątkowej herbaty, która wyrosła w cieniu w towarzystwie wulkanu.

HERBATA EKOLOGICZNA POSIADAJĄCA CERTYFIKAT  SE-EKO 04.

POJEMNOŚĆ :30G.

Kolory na zdjęciach mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości

ocena 1ocena 2ocena 3ocena 4ocena 5

Oceń ten produkt

ZOBACZ PODOBNE

HERBATA EARLGREY BIO /KUSMI TEA

HERBATA EARLGREY  BIO /KUSMI TEA
więcej 74.00 zł

HERBATA DETOX ANASTAZJA BIO /KUSMI TEA

HERBATA DETOX ANASTAZJA BIO /KUSMI TEA
więcej 75.00 zł

HERBATA CHINESE GREEN BIO /KUSMI TEA

HERBATA CHINESE GREEN BIO /KUSMI TEA
więcej 64.00 zł

HERBATA /DARJEELING /WEBTEA

HERBATA /DARJEELING /WEBTEA
więcej 134.00 zł




KONTAKT

STYLOWY DOM

os. Dolnośląskie 316/28

97-400 Bełchatów

Tel.: 501-139-425
E-mail: biuro@pogodnewnetrza.pl

NIP 7691025169

Projektowanie stron internetowych Master-NET | Licznik odwiedzin - 403929